Betlém ze sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Betlém ze sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Přijďte se svými blízkými prožít adventní čas a naladit se na vánoční atmosféru. Připravili jsme pro vás jedinečný, dosud nevystavovaný betlém z našich sbírek.

Těší nás, že cestu k betlému si našlo již tolik z vás. Pro váš velký zájem o jeho prohlídku prodlužujeme dobu, po kterou bude vystaven, až do neděle 9. ledna. 

Autorkou vystaveného betlému je paní Miloslava Šenfelderová (nar. 1922). Tvořit začala jako většina insitních autorů v pokročilém věku, ve svých 78 letech, dlouho poté, co ovdověla a vychovala tři děti. Nejdříve si oblíbila keramiku, inspirovala se přitom prací dcery keramičky, ke které si chodila pro hlínu. Začala s malými figurkami a postupně vytvořila kolem dvaceti figurálních betlémů. V roce 2010 začala také malovat a háčkovat.

Betlém ze sbírky litoměřické galerie tvoří na padesát figurek. V centru stojí Marie s Josefem a mezi nimi v jesličkách spí malý Ježíšek, kterého dle evangelia zahřívá volek s oslíkem. Tři králové s dary zlatem, kadidlem a myrhou přicházejí k jesličkám podle tradice zprava i zleva. Opodál stojí pasáčci s ovečkami, kterým radostnou novinu o narození Ježíška, stejně jako třem králům, zvěstoval anděl. Další postavy patří již do 20. století, některé mají na očích brýle, znak moderní doby. Skupinu dotváří velbloud a slon, kteří podle autorky obývají biblickou krajinu. Kromě evropských jehličnanů scénu doplňuje několik palem. Kulisy betlémského městečka jsou vytvořeny samostatně pro příležitost vystavení.

Od baroka po 19. století měla výroba a stavění betlémů svá pevná pravidla. Stanoven byl charakter i umístění postav, zvířata, podoba architektury a krajinné prvky. Ve 20. století se výroba betlémů široce rozšířila mimo oficiální dílny, a proto přestala platit i jakákoliv pravidla pro jejich tvorbu. Pro dnešní betlémy je charakteristické, že se do biblického příběhu zapojují postavy ze současnosti, čímž se tradice stává aktuální a oslovuje i člověka 21. století.

Otevřeno St–Ne 10–17 hod. s výjimkou 24.12. a 31.12. Dne 1.1. 2022 vstup zdarma, otevřeno 13–17 hod.