JOSEF LADA 

JOSEF LADA 

4. 12. 2015 – 10. 4. 2016

Vernisáž výstavy 3. 12. 2015 od 17.30 hodin


Autorka výstavy: Hana Nováková
Kurátorka výstavy: Olga Kubelková

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích v době vánoční pravidelně představuje české ilustrátory, a to jak dosud žijící autory, tak i skutečné klasiky české ilustrace. Po třech velice úspěšných výstavách, které v minulosti představily díla Cyrila Boudy, Jiřího Trnky a Zdeňka Buriana, připravila litoměřická galerie výstavu ilustrací a obrazů Josefa Lady.

         Ladovo rozsáhlé dílo tvoří téměř 15 000 kreseb a asi 400 obrazů. Na výstavě budou prezentovány Ladovy typické obrazy, ve kterých se odráží vzpomínky na jeho dětství v Hrusicích, kde se narodil a prožil své dětství. Díla, která zobrazují dětské hry, zvyky a představy a sny o idylickém venkovském životě. Dále pak jeho nejznámější ilustrace k dětským knížkám, ilustrace do humoristických časopisů i ke knize Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka.

         Ačkoliv je Josef Lada vnímán zejména jako autor řady ilustrací ke knihám pro děti, z nichž některé sám napsal, nesmíme zapomenout ani na slavné ilustrace k Haškovu Švejkovi. Počátky Ladovy tvorby jsou spjaté s veřejnosti méně známými humoristickými ilustracemi pro nejrůznější dobové časopisy, které ukázaly jeho smysl pro ironii a nadsázku, a v mnohém, jak výstava ukáže, jsou dodnes velmi aktuální. Jsme proto velice rádi, že na litoměřické výstavě můžeme představit i tuto část jeho díla, a myslíme, že pro mnohé návštěvníky bude určitě velkým překvapením.