Jiří Nid Suchý: Zrání / Tavené sklo a obrazy

Jiří Nid Suchý: Zrání / Tavené sklo a obrazy

 

4. 11. 2022 – 22. 1. 2023

hlavní výstavní budova SGVU, Michalská 29/7, Litoměřice

 

Výstava působivých skleněných plastik, velkoformátových fotografií a obrazů malovaných akrylovými barvami a žhavými skleněnými vlákny představí návštěvníkům výběr z umělecké tvorby výtvarníka a litoměřického rodáka Jiřího Nid Suchého – jedné z výrazných osobností současného českého uměleckého sklářství.

Jiří Nid Suchý, žák světoznámého výtvarníka Bořka Šípka, navazuje ve své umělecké tvorbě na tradici uznávané české sklářské školy Stanislava Libenského. V posledních letech se věnuje zejména monochromním taveným plastikám geometricky vymezených tvarů a působivé barevnosti. Ve hmotě některých jeho plastik lze pozorovat vizuálně atraktivní vnitřní děje. Kontrast a napětí dodávají objektům kombinace broušených a leštěných ploch s hrubými texturami.

Základním tématem tvorby Jiřího Nid Suchého jsou především mezilidské vztahy, nejčastěji a nejkonkrétněji citové i tělesné vztahy mezi mužem a ženou. Divákovi však autor nechává prostor i pro uplatnění jeho fantazie, přičemž mu napovídá názvy děl i krátkými básnivými texty. Výstava, pořádaná v roce autorových padesátin, shrnuje především jeho práci posledních pěti let, s důrazem na díla z tohoto a minulého roku. Je první prezentací umělecké tvorby Jiřího Nid Suchého v jeho rodném městě.

Vernisáž se koná ve čtvrtek 3. 11 2022 od 17 hodin, veřejnosti je výstava přístupná od 4. 11. 2022 do 22. 1. 2023 v otevírací době st–ne 10–17 hodin.

K výstavě vychází reprezentativní česko-anglický katalog, jehož vydání finančně podpořilo Město Litoměřice.

Doporučujeme doprovodný program k výstavě: ukázku malby horkým sklem pod vedením Jiřího Nid Suchého v sobotu 10. 12. od 10 a od 15 hodin.

Diskuze je uzavřena.