Slavnostní přivítání betléma Josefa Heji v Muzeu insitního umění

Slavnostní přivítání betléma Josefa Heji v Muzeu insitního umění

Vážení návštěvníci,

pro nadcházející vánoční svátky jsme pro vás v Muzeu insitního umění připravili ukázku krásného dřevěného betlému z dílny lidového řezbáře Josefa Heji (1902–1985). Pestrý dřevěný svět tohoto oceňovaného tvůrce a mimořádného člověka jsme vám představili již na letní výstavě s názvem Josef Heja (1902–1985). Moravský Chagall. Betlémů, těchto tradičních symbolů Vánoc, vytvořil Heja za svůj tvůrčí život hned několik. Ježíška v jesličkách, Pannu Marii a svatého Josefa doplnil o postavičky tří králů, někdy o figurky zvířat, pasáčků, jindy o postavičky prostých lidí, přinášejících dary. Vždy byl ale betlém ukázkou osobité výtvarné poetiky a pozoruhodné fantazie tohoto jedinečného tvůrce. Betlém Josefa Heji bude v Muzeu insitního umění (Mírové nám. 24/16) vystaven od 9. prosince 2022 až do 6. ledna 2023 v běžné otevírací době.

Srdečně vás a vaše děti zveme na slavnostní přivítání betléma, které bude příjemným podpořením kouzelné atmosféry vánočních svátků. Odehraje se ve čtvrtek 8. prosince v 16 hodin v Muzeu insitního umění.

Těšíme se na vás!

Foto: MgA. Vladimír Skýpala, Betlém, E 33160, E 33161, Národní muzeum v přírodě, sbírka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, autor fotografie