Betlém Josefa Heji

Betlém Josefa Heji

 

9. 12. 2022 – 6. 1. 2023

Muzeum insitního umění, Mírové nám. 24/16, Litoměřice

 

Dřevěný betlém (1967) ze sbírek Národního muzea v přírodě – Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm z dílny výjimečného lidového řezbáře a oceňovaného insitního tvůrce, Josefa Heji.

Josef Heja (1902–1985) pocházel z obce Hovězí na Valašsku, tedy z regionu s hlubokou tradicí lidové kultury a umění, nejen řezbářského. Ke své umělecké tvorbě se dostal, podobně jako mnozí jiní insitní umělci, až v relativně pozdním věku téměř šedesáti let. Ačkoliv celý život tvrdě manuálně pracoval jako bednář, tesař či lesní dělník, jeho díla zaujmou především svou subtilností a křehkostí. Josef Heja neabsolvoval výtvarné vzdělání, dlouhá léta se potýkal s fyzickým handicapem, přesto jeho dílo překročilo hranice regionu, v němž žil a tvořil.

Výstava betléma Josefa Heji navazuje na letní výstavu Josef Heja (1902–1985). Moravský Chagall, která v Muzeu insitního umění představila při příležitosti 120. výročí autorova narození retrospektivní soubor jeho díla. Adventní výstava doplňuje obraz Hejova díla o ukázku jednoho z jeho výjimečných betlémů. Práci na nich si oblíbil především a za svůj tvůrčí život jich vytvořil hned několik. Jeden z nich se pod názvem Betlém z Dinotice stal v roce 1996 námětem vánoční známky České pošty, jiné získali do svých sbírek paměťové instituce a řada soukromých obdivovatelů jeho tvorby.

Betlémy Josefa Heji jsou ukázkou osobité výtvarné poetiky a pozoruhodné fantazie.

Výstavu doplňuje krátký televizní film z archivu České televize „Jak dřevo promluvilo“, který s Josefem Hejou natočil režisér Bohumil Sobotka v roce 1975. Umělecky zpracovaný dokument představuje osobnost Josefa Heji, jeho nejednoduchý život i jedinečný způsob tvorby.

Betlém Josefa Heji je v Muzeu insitního umění přístupný od 9. 12. 2022 do 6. ledna 2023. Otevírací doba v průběhu vánočních svátků: zde.

 

Diskuze je uzavřena.