Galerijní ČTVRTletník pro měsíce duben až červen

Vážení návštěvníci,

přinášíme vám přehled výstav, akcí a doprovodných programů, které jsme pro vás připravili na měsíce duben až červen.

V sobotu 13. dubna vás pozveme do kostela Zvěstování Panny Marie i do dalších našich objektů v centru města na celodenní sváteční program nazvaný Poutní slavnost ke svátku Zvěstování Páně. Bohatá kulturní nabídka, již ocení nejen věřící, ale také laici, bude společnou oslavou přicházejícího jara a připomínkou zasvěcení sekularizovaného jezuitského kostela Zvěstování Panny Marie.

V květnu se můžete těšit na komentované prohlídky a výtvarnou dílnu, jež rozšíří nabídku našich aktuálních výstav: Dagmar Filípková: Pouť krkonošská a jiné krajiny a Martin Mainer: druhé dežavy. Výjimečná bude především výtvarná dílna, kterou pro vás otevíráme v sobotu 4. května v prostorách této výstavy. Vaší průvodkyní, lektorkou a snad i inspirací bude sama česká výtvarnice a autorka vystavených děl, Dagmar Filípková. Na tvůrčí, příjemně strávené dopoledne naváže odpolední originální procházka máchovskými Litoměřicemi, kterými vás provede kurátor výstavy, Vladimír Drábek.

Ve středu 8. května, v den státního svátku “Den vítězství”, naše aktuální výstavy i všechny expozice otevřeme zcela zdarma.

V pátek 17. května vás přivítáme v netradiční podvečerní atmosféře dalšího ročníku oblíbené Litoměřické muzejní noci. Bohatý festival výstav, komentovaných prohlídek, přednášek, výtvarných dílen a hudebních či divadelních představení nabídne Severočeská galerie i řada dalších, návštěvníky vyhledávaných litoměřických muzeí, galerií a kulturních spolků. A “pro ty, co to zaspali“, tedy hlavně pro naše nejmenší dětské návštěvníky bude opět připraven i speciální sobotní program.

Červen bude patřit novým výstavním projektům. V kostele Zvěstování Panny Marie vám výstavou nazvanou “Depositum” představíme dílo současného českého výtvarníka, Patrika Hábla. Prezentované malby a monumentální intervence odráží nejen různé tematické a vývojové linie autorovy tvorby, ale do jisté míry i osudy sekularizovaného jezuitského kostela. V pátek 7. června můžete nově zahájenou výstavu navštívit na své cestě oblíbenou Nocí kostelů, o týden později se prostory kostela promění v koncertní síň 59. ročníku hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, v níž přivítáme významnou českou harfistku, Kateřinu Englichovou

Do hlavní výstavní budovy galerie vás od 19. června pozveme na hlavní výstavu naší letní výstavní sezony – “Ve stínu stromů”. Velký výstavní projekt představí téma les v českém výtvarném umění jako místo klidu, rozjímání, posvátna, ale i místo strachu a děsů, a v neposlední řadě jako prostor zrcadlící člověku život sám o sobě. 

Naše výstavy a expozice jsou v měsících říjnu až květnu otevřeny od středy do neděle, vždy od 10 do 17 hodin. V červnu až září je můžete navštívit každý den vč. pondělí, vždy od 10 do 18 hod.

Těšíme se na vás!