Vernisáž výstavy Jan Knap – Betlém je vážná věc a zahájení intervence Jana Knapa v Diecézním muzeu

Vážení návštěvníci,

srdečně vás a vaše přátele zveme vernisáž výstavy obrazů a kreseb Jana Knapa (*1949)

Betlém je vážná věc

a na zahájení intervence Jana Knapa do stálé expozice Diecézního muzea v Litoměřicích.

Podstatnou část letošní zimní výstavní sezony prožije Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích obklopena dílem mimořádného malíře a brilantního ilustrátora Jana Knapa. Příběh výstavy „Betlém je vážná věc“ započal před dvěma lety, kdy na prosbu ředitelky galerie přislíbil umělec vytvořit Betlém. Krásný, ručně malovaný příběh zázračné noci, která dala vzniknout jedné nové rodině. Někteří ji nazývají „svatá“, pro jiné je to může být obyčejná, jim blízká rodina, s vlastním osobitým příběhem neběžného zrození, nepochopení, ohrožení, útěku a přesto nakonec nalézající klid v příbytku nejchudším z nejchudších. Vymalovat takový příběh není snadné. Zvláště ujme-li se úkolu malíř, pro nějž tím nejdůležitějším je vytvořit zajímavý, poutavý obraz, jímž by diváka především pohladil. Protože správný obraz je pro něj jen ten, který rozproudí vnitřní život nejen v něm, ale i v nás, který „probudí to tajemství v člověku“. S výjimečným dílem Jana Knapa se budete moci seznámit na výstavě Betlém je vážná věc a v souběžně probíhající intervenci Jana Knapa do stálé expozice Diecézního muzea v Litoměřicích. Ručně malovaný betlém pak společně přivítáme ve stálé expozici Muzea insitního umění 7. prosince 2023.

Vernisáž výstavy a intervence se uskuteční v hlavní výstavní budově (Michalská 29/7) ve čtvrtek 2. listopadu 2023 od 17 hodin. Výstava i intervence budou přístupny v hlavní výstavní budově a v Diecézním muzeu v Litoměřicích (Mírové nám. 24/16) každý týden od středy do neděle od 10 do 17 hodin, až do 28. ledna 2024.

Záštitu nad výstavou Betlém je vážná věc přijali Mons. Václav Malý, světící biskup pražský, a Zdeněk Bárta, evangelický farář, člen správní rady Diakonie ČCE v Litoměřicích.

Mediálním partnerem výstavy je Katolický týdeník a Ústecko24.

Těšíme se na vás!