Významná obměna výstavy Zbožní zítřka. Umění vidět

Vážení návštěvníci,

srdečně vás zveme k návštěvě hlavní výstavy naší letní výstavní sezony – Zbožní zítřka, Umění vidět. Mystici, esoterici, mediumici a automatici v českém výtvarném umění.

Výstavní projekt, jímž vám představujeme výtvarnou tvorbu školených i neškolených autorů ovlivněných do jisté míry či výhradně „napojením“, určitou formou mimosmyslového vnímání, vstupuje již do druhé poloviny svého trvání. S ohledem na citlivost vystavených exponátů proto byla výstava v těchto dnech také významně obměněna – nově tak můžete shlédnout jiná díla autorů Hilda Kotányi Pollak, Karla Kožíška, Jana Konůpka, Cecilie Markové, Anny Hackelové, Františka Jaroslava Pecky, Karla Malicha, Dalibora Chatrného, Augustina Ságnera či Jana Švankmajera. Obměna nezasahuje do koncepce výstavy, která tak stále představuje díla tvůrců rozdělená do 4 výstavních celků: tvorbu významných mystiků a autorů ovlivněných teosofickými či antroposofickými myšlenkami, kresby medijních tvůrců soustředěných na své vnitřní vize a kresby automatické, vznikající intuitivně ve stavu uvolněné mysli či naopak intenzivního napětí jako záznamy aktuálního duševního i fyzického rozpoložení pocitů, emocí či nálad svých autorů.

Výstavní projekt připravený ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně a s finanční podporou Ministerstva kultury ČR můžete navštívit v hlavní výstavní budově, Michalská 29/7, denně od 10 do 18 hodin, až do 24. září.

Doporučujeme: komentované prohlídky s autorkou výstavy, které se konají v těchto termínech:
sobota 9. 9. od 15 hod.
středa 20. 9. od 16 hod.

 

Foto: © Marek Ondráček, www.markusnakus.czSeveročeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvková organizace